Αποκτήματα κατά τη διάρκεια του γάμου - διανομή της κοινής περιουσίας

Διανομή της κοινής περιουσίας

Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή.

Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διάρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.

Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ό,τι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομία ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες (άρθ. 1400 Α.Κ)

Έννοια της συμβολής στην αύξηση της περιουσίας

Η συμβολή μπορεί να είναι εκούσια ή ακούσια, άμεση ή έμμεση, υλική ή ηθική.

Επομένως μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεικτικά :

Mε την παροχή υπηρεσιών ή κεφαλαίου στην επιχείρηση του/της συζύγου,

Με την εξοικονόμηση δαπανών όπως συμβαίνει στην περίπτωση της οικιακής εργασίας και της ενασχόλησης με την διαπαιδαγώγηση και διατροφή των τέκνων, με αποτέλεσμα να εναπομένει περισσότερος χρόνος στον υπόχρεο, για κερδοφόρα ενασχόληση με το επάγγελμά του. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποτιμάται σε χρήμα το μηνιαίο εισόδημα που θα αποκόμιζε η γυναίκα αν στην διάρκεια του γάμου της είχε πλήρη επαγγελματική δραστηριότητα, που ενώ είχε τις προϋποθέσεις και δυνατότητες, επιδόθηκε στις οικιακές εργασίες για την οικογένειά της (Βαθρακοκοίλης, Ερμηνεία Α.Κ, 2004).

Χρόνος παραγραφής της αξίωσης

Εάν θέλετε να αξιώσετε συμμετοχή στην περιουσία που αποκτήσατε από κοινού κατά το γάμο σας, πρέπει να καταθέσετε αγωγή μέσα σε δύο χρόνια μετά τη λύση του γάμου (διαζύγιο).

Ενώ στην περίπτωση της τριετούς διάστασης, η παραγραφή αρχίζει από τη στιγμή της συμπλήρωσης της τριετίας (άρθ. 1401 Α.Κ).