Δικηγόροι Θεσσαλονίκη Διαζύγια

Οι Δικηγόροι Διαζυγίων του γραφείου μας έχουν απόλυτη εξειδίκευση και μακρόχρονη εμπειρία σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, όπως τη λύση του γάμου μέσω διαζυγίου. Το διαζύγιο είναι κατ’ ουσίαν ο νόμιμος τρόπος λύσης ενός γάμου, ανεξάρτητα από τον τύπο τέλεσης του (πολιτικός ή θρησκευτικός γάμος). Σύμφωνα με τη νομοθεσία μας η λύση του γάμου μπορεί να κηρυχθεί με δύο τρόπους με το συναινετικό διαζύγιο και το διαζύγιο κατ’ αντιδικία.

Δικηγόροι Διαζυγίων

Βέβαια πέρα από τη λύση του γάμου υπάρχουν άλλα ζητήματα, εξίσου ή και περισσότερο σημαντικά, που απαιτούν ρύθμιση, όπως τα περιουσιακά ζητήματα των συζύγων (κοινή περιουσία ή περιουσία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου), η χρήση της οικογενειακής στέγης, η γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων, η επικοινωνία των τέκνων με τον γονέα που δε διαμένει μαζί τους και η διατροφή των τέκνων ή η διατροφή συζύγου.

Διαζύγια (Γενικές κατευθύνσεις - Νομικές Συμβουλές)

"Το διαζύγιο θα πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή στην οποία το συναίσθημα δε βοηθά για να λάβετε λογικές και σωστές αποφάσεις".

Η διαδικασία του διαζυγίου συνήθως είναι μία περίοδος φορτισμένη από έντονα συναισθήματα. Η έλλειψη ψυχραιμίας συχνά οδηγεί σε σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφεύγονται. Οποιοσδήποτε έχει βιώσει διαζύγιο μπορεί να σας πει ότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Οι εντάσεις πολλαπλασιάζονται και οι εν διαστάσει σύζυγοι συχνά παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις εν θερμώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία επίλυσης των οικονομικών και πρακτικών θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια καταλήγουν να κάνουν κρίσιμα λάθη στο δρόμο προς το διαζύγιο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε ή να αποφύγετε κατά τη διαδικασία του διαζυγίου, μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία μας, ως Δικηγόροι Διαζυγίων

Μην κάνετε πισωγυρίσματα

Η απόφαση του διαζυγίου δεν είναι ποτέ μία απόφαση που λαμβάνεται χωρίς σκέψη. Από τη στιγμή που το αποφασίσατε, σίγουρα έχετε σοβαρούς λόγους, γι’ αυτό στηρίξτε την απόφαση σας και μην αφήσετε τα συναισθήματα να σας επηρεάσουν. Το τέλμα στο οποίο βρίσκεται μία προβληματική έγγαμη συμβίωση δε διορθώνεται με υπαναχωρήσεις, δεύτερες ευκαιρίες ή απόκτηση νέων τέκνων. Όλα τα ανωτέρω κατά τη διάρκεια του διαζυγίου σας περιπλέκουν πολύ τα πράγματα και η εμπειρία μας δείχνει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με αυτούς τους τρόπους αλλά επανέρχονται πολύ εντονότερα.

Μην απορρίψετε την πιθανότητα συναινετικού διαζυγίου ή διαμεσολάβησης

Κατά τη διάρκεια του διαζυγίου τα συναισθήματα προς τον/την εν διαστάσει σύζυγο είναι τόσο αρνητικά φορτισμένα που μπορεί να απορρίπτετε τη πιθανότητα συναινετικού διαζυγίου. Είναι όμως δεδομένο ότι συχνά το συμφέρον σας και το συμφέρον των τέκνων εξυπηρετείται καλύτερα μέσα από ένα συναινετικό διαζύγιο. Ακόμη και αν το κλίμα είναι εχθρικό ανάμεσα στις δύο πλευρές ένας Δικηγόρος με κατάρτιση Διαμεσολαβητή μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε σε συναινετικό διαζύγιο και μία αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία για όλους. Τα οφέλη αποφυγής μίας σφοδρής δικαστικής αντιδικίας είναι πάρα πολλά ειδικά σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου.

Μην βάζετε τα παιδιά στο επίκεντρο της διαφοράς

Τα παιδιά χρειάζονται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο, για εκείνα η αλλαγή της καθημερινότητας και η διακοπή κοινής διαμονής με τους δύο γονείς είναι μία καινούρια πραγματικότητα που απαιτεί προσαρμογή. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του διαζυγίου να αποφύγετε να βάζετε τα παιδιά στο επίκεντρο της διαφοράς σας. Αποφύγετε πληροφορίες σχετικά με τις συζυγικές σχέσεις ή αναφορά των προβλημάτων που οδήγησαν στο διαζύγιο ή επίρριψη ευθύνης στον άλλο γονέα και μην ζητάτε από αυτά να πάρουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Σκεφτείτε ότι ένα οδυνηρό διαζύγιο είναι καταστροφικό για την ψυχοσύνθεση του τέκνου και επηρεάζει ακόμη και την ενήλικη ζωή του. Ελαχιστοποιήστε το χρόνο που μιλάτε για τη διαδικασία του διαζυγίου, μην κριτικάρετε είτε εσείς είτε το περιβάλλον σας τον έτερο γονέα και προσπαθήστε να αποφεύγετε καβγάδες ενώπιον τους. Κατά τη διάρκεια του διαζυγίου αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα τέκνα σας και εστιάστε την ενέργειά σας σε θετικές εμπειρίες, όπως να παρακολουθήσετε τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες τους, να τα βοηθήσετε με τις εργασίες και τη μελέτη τους και να περνάτε ποιοτικό και εκπαιδευτικό χρόνο με αυτά (κινηματογράφο, θέατρο, επίσκεψη σε ζωολογικό κήπο κ.α.). Όσο πιο χαλαρή(ός) είστε, τόσο πιο ήρεμα θα αισθάνονται τα παιδιά σας και θα προσαρμοστούν ευκολότερα στη νέα πραγματικότητα.

Μην αναβάλλετε τη διαδικασία του διαζυγίου

Είναι συχνό φαινόμενο ένας σύζυγος να είναι απολύτως αποφασισμένος να ζητήσει διαζύγιο αλλά να αναβάλλει την έναρξη της διαδικασίας με διάφορες προφάσεις. Η αναβλητικότητα όμως οδηγεί σε αδιέξοδο διότι η συνέχιση μίας προβληματικής κοινής συμβίωσης προκαλεί ακόμη πιο δυσάρεστες καταστάσεις και μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να περιορίζει τις πιθανότητες ενός συναινετικού διαζυγίου.

Βάλτε στην άκρη όσα σας χωρίζουν και δείτε τι σας ενώνει

Είναι δύσκολο να ξεπεράσετε τα έντονα αρνητικά συναισθήματα και να συνεργαστείτε με τον εν διαστάσει σύζυγό σας. Αν όμως το προσπαθήσετε θα διαχειριστείτε τα πιο ακανθώδη ζητήματα του διαζυγίου σας με ήρεμο και λογικό τρόπο που σίγουρα θα αποδώσει μακροπρόθεσμα. Αμφότεροι οι σύζυγοι θα λάβετε σοφότερες αποφάσεις και θα βγείτε από τη διαδικασία του διαζυγίου με λιγότερες απώλειες. Ξεκινήστε τη συζήτηση σας με όσα σας ενώνουν, όπως το κοινό συμφέρον των τέκνων σας ή τα κοινά περιουσιακά στοιχεία σας. Ο δικηγόρος διαζυγίων θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε εμπόδια στη συζήτηση σας, θα συντάξει για εσάς μία τελική συμφωνία που θα καλύπτει τα συμφέροντα σας και θα αντέξει στο χρόνο.

Η διαδικασία του διαζυγίου

Η έναρξη της διαδικασίας διαζυγίου δεν είναι μια εύκολη απόφαση, ιδίως όταν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, εντούτοις συχνά αποτελεί λύτρωση από μία έγγαμη συμβίωση με παθογένειες, προβλήματα και εντάσεις. Είναι βέβαιο ότι μόλις διακοπεί η κοινή συμβίωση και ρυθμισθούν δικαστικά ή εξωδικαστικά τα βασικά ζητήματα που αποτελούν συχνά αιτία διενέξεων, η καθημερινότητα των τέκνων και η ψυχική κατάσταση και των δύο εν διαστάσει συζύγων βελτιώνεται σημαντικά, σε αντίθεση με τη διατήρηση μία προβληματικής έγγαμης συμβίωσης.

Τα ζητήματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τις υποθέσεις διαζυγίων, εκτός από τη λύση του γάμου είναι η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων και η διατροφή τους, η επικοινωνία τους με τον γονέα που δε διαμένει μαζί τους, η διατροφή του συζύγου που δεν έχει εισοδήματα, η διατήρηση της οικογενειακής στέγης, καθώς και ο διαμοιρασμός των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου. Στην αρχή, όλα αυτά φαντάζουν δισεπίλυτα, εάν εσείς και ο/η σύζυγός σας δεν μπορείτε να συμφωνήσετε στα στοιχειώδη.

Εν όψει αυτού είναι σημαντικό, ήδη από την έναρξη των συζητήσεων για το διαζύγιο, να αναζητήσετε προσαρμοσμένες νομικές συμβουλές για τη δική σας οικογενειακή διαφορά από έναν έμπειρο δικηγόρο διαζυγίων. Με σωστές συμβουλές, προετοιμασία και γνώση του αντικειμένου θα βρεθούν άμεσα λύσεις σε όλα σας τα προβλήματα. Προσωπικά ως δικηγόρος διαζυγίων θα διασφαλίσω τα συμφέροντα σας, θα φροντίσω να σας προστατεύσω από μελλοντικές νομικές διαφωνίες και θα σας καθοδηγήσω σε μια δίκαιη διευθέτηση που θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε τη ζωή σας και να βελτιώσετε την καθημερινότητα σας και των τέκνων σας.

Περιγραφή εργασίας – δεξιότητες

Κατά τη διακοπή ενός γάμου, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά νομικά ζητήματα. Ο δικηγόρος διαζυγίων θα σας συμβουλέψει για τον τρόπο κατανομής περιουσιακών στοιχείων και οφειλών μεταξύ των συζύγων. Εάν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, θα βοηθήσει για τον καθορισμό των όρων για την επιμέλεια των τέκνων, τη διατροφή τους και την επικοινωνία του με τον γονέα που δε διαμένει μαζί τους. Απαιτείται ενδελεχής έρευνα προκειμένου να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα τα οποία στη συνέχεια θα υποβληθούν στο δικαστήριο και θα συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία. Επιπλέον, ο δικηγόρος διαζυγίου γνωρίζει τον τρόπο ώστε να κινηθεί δικαστικά άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς ειδικά στις οικογενειακές διαφορές οι δικαστικές ενέργειες πρέπει να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και σε περίπτωση διαφωνίας των συζύγων, μέσα σε λίγες ημέρες μετά την έναρξη της συνεργασίας μας μπορείτε να έχετε δικαστική απόφαση που να ρυθμίζει όλα τα ανωτέρω ζητήματα.

Ένας δικηγόρος διαζυγίου πρέπει έχει αρκετές δεξιότητες ώστε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι προσεκτικός ακροατής και να αξιοποιήσει δικαστικά μόνο ότι είναι χρήσιμο, ενώ παράλληλα πρέπει με ειλικρίνεια να σας καθοδηγεί σε αποφάσεις συμβατές με το συμφέρον σας και ωφέλιμες για τα τέκνα σας. Η συνεχής εργασιακή εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο και οι δεξιότητες διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης και εναλλακτικής επίλυσης διαφορών είναι επίσης σημαντικές, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η περισσότερο συμφέρουσα λύση επέρχεται μέσω εξωδικαστικών συμφωνιών.

Διαζύγια κατ’ αντιδικία

Ωστόσο υπάρχουν οικογενειακές υποθέσεις στις οποίες δεν είναι εφικτή ή δεν συνίσταται η επιλογή του συναινετικού διαζυγίου. Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγεται το διαζύγιο κατ’ αντιδικία και η ρύθμιση όλων των ανωτέρω θεμάτων δικαστικά. Συνήθως η αντιδικία ξεκινά με την άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που επιλύει άμεσα τα σοβαρότερα ζητήματα της καθημερινότητας των σχέσεων των γονέων με τα τέκνα, όπως π.χ. επιμέλεια, διατροφή τέκνων, διατροφή συζύγου, παραχώρηση χρήσης οικογενειακής στέγης, χρήση και απόδοση κινητών πραγμάτων, επικοινωνία κ.α. Στη συνέχεια ασκείται αγωγή διαζυγίου προκειμένου να λυθεί ο γάμος, αγωγή για την επιμέλεια των τέκνων και τη ρύθμιση της διατροφής ή επικοινωνίας και αγωγή για τη διανομή των κοινών πραγμάτων ή των αποκτημάτων μετά την τέλεση του γάμου.

Κατά την άσκηση αγωγής διαζυγίου που στρέφεται σε βάρος του συζύγου που δε συμφωνεί στη λύση του γάμου γίνεται επίκληση μίας ή περισσότερων αιτιών κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης που καθιστούν τη συνέχισή της αφόρητη όπως π.χ. η εγκατάλειψη, η διγαμία, η μοιχεία, η επιβουλή της ζωής του άλλου συζύγου, η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Πέρα όμως από τους ανωτέρω λόγους, η αγωγή διαζυγίου μπορεί να βασίζεται στη διετή διάσταση των συζύγων, δηλαδή την έστω για δύο έτη διακοπή διαμονής των συζύγων σε κοινή συζυγική οικία.

Σύμφωνα με το άρθρο 1439 του Αστικού Κώδικα "Καθένας από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο, όταν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, από λόγο που αφορά το πρόσωπο του εναγομένου ή και των δύο συζύγων, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα. Εφόσον ο εναγόμενος δεν αποδεικνύει το αντίθετο, ο κλονισμός τεκμαίρεται σε περίπτωση διγαμίας ή μοιχείας αυτού, εγκατάλειψης του ενάγοντος ή επιβουλής της ζωής του από τον εναγόμενο, καθώς και σε περίπτωση άσκησης από τον εναγόμενο ενδοοικογενειακής βίας εναντίον του ενάγοντος. Εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά στο πρόσωπο του ενάγοντος. Η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης υπολογίζεται κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής και δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των συζύγων."

Συναινετικά διαζύγια

Το συναινετικό διαζύγιο προϋποθέτει συμφωνία των συζύγων για την κοινή λύση του γάμου αλλά και για όλα τα ανωτέρω ζητήματα. Τα πλεονεκτήματα του συναινετικού διαζυγίου είναι ότι οι δύο πλευρές με τη συνδρομή των δικηγόρων τους αποφασίζουν για τη ρύθμιση όλων των ανωτέρω θεμάτων χωρίς περιορισμούς και η οικογενειακή διαφορά επιλύεται συνολικά και ταχύτατα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Σύμφωνα με το άρθρ. 22 του Ν. 4509/2017, η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου τροποποιήθηκε και πλέον συντάσσεται το ιδιωτικό συμφωνητικό από τους δικηγόρους της κάθε πλευράς που καλύπτει όλα τα ανωτέρω θέματα, επικυρώνεται αρμοδίως με την παρουσία των δύο συζύγων και μετά από διάστημα δέκα ημερών προσκομίζεται σε συμβολαιογράφο ο οποίος κηρύσσει τη λύση του γάμου και επικυρώνει το συμφωνητικό που κηρύσσεται τίτλος εκτελεστός

Ουσιαστικά με τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, η οποία μπορεί κάλλιστα να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 12 ημερών έως ενός μήνα, επιλύονται όλες οι διαφορές και ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των συζύγων αλλά και τις σχέσεις τους ως γονέων με τα τέκνα τους. Βέβαια η επίλυση της οικογενειακής διαφοράς με συναινετικό διαζύγιο μπορεί είναι συχνά επιτυχής εξέλιξη σε υποθέσεις που ξεκινούν με σφοδρή αντιδικία. Οι Δικηγόροι του γραφείου μας με τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία τους μπορούν να οδηγήσουν μία οικογενειακή διαφορά σε συναινετική επίλυση και αυτό επιτυγχάνεται με σωστή συμβουλευτική του εντολέα μας και αποτελεσματική διαπραγμάτευση.

Άυλο διαζύγιο

Το άρθρο 4 Ν. 4800/2021, που αντικατέστησε το περιεχόμενο του άρθρου 1441 ΑΚ έχει απλοποιήσει ακόμα περισσότερο το νομοθετικό καθεστώς για την έκδοση συναινετικού, γνωστού πλέον ως "άυλου", διαζυγίου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία για τη λύση γάμου μπορεί να γίνεται πλέον και με κοινή ψηφιακή δήλωση των συζύγων. Το γνήσιο της υπογραφής των συζύγων/συμβαλλομένων μερών στο συμφωνητικό, δε βεβαιώνεται πλέον ενώπιον του Ειρηνοδικείου, αλλά σε Κ.Ε.Π..

Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων δεν απαιτείται στην περίπτωση υποβολής κοινής ψηφιακής δήλωσης. Επίσης, η κατάθεση του αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης γάμου γίνεται πλέον και με ηλεκτρονική αποστολή του στο αρμόδιο Ληξιαρχείο, όπου είχε συσταθεί ο γάμος.

Μετά το νέο νόμο, το άρθρο 1441 ΑΚ αντικαθίσταται ως εξής:

Συναινετικό διαζύγιο

1. Οι σύζυγοι μπορούν, με έγγραφη συμφωνία ή κοινή ψηφιακή δήλωση, να λύσουν τον γάμο τους. Η έγγραφη συμφωνία καταρτίζεται μεταξύ των συζύγων ή η κοινή ψηφιακή δήλωση υποβάλλεται από αυτούς με την παρουσία ή με ψηφιακή σύμπραξη πληρεξούσιου δικηγόρου αντίστοιχα για καθέναν από αυτούς. Όταν η συμφωνία είναι έγγραφη, υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνο από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

2. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος, πρέπει με την έγγραφη συμφωνία ή την κοινή ψηφιακή δήλωση της παρ. 1 ή με άλλη συμφωνία μεταξύ των συζύγων, που καταρτίζεται, όπως ορίζεται στην παρ. 1, να ρυθμίζεται η κατανομή της γονικής μέριμνας και ιδίως η επιμέλεια των τέκνων, ο τόπος διαμονής τους, ο γονέας με τον οποίο διαμένουν, η επικοινωνία τους με τον άλλο γονέα και η διατροφή τους. Η ανωτέρω έγγραφη συμφωνία ή η κοινή ψηφιακή δήλωση ισχύει για τουλάχιστον δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή της.

3.α. Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου, καθώς και κάθε χωριστή συμφωνία για την κατανομή της γονικής μέριμνας, την επιμέλεια, τον τόπο διαμονής, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων, υποβάλλονται από τους πληρεξουσίους δικηγόρους του κάθε συζύγου μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια σε συμβολαιογράφο.

β. Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης της παρ. 4 απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την έγγραφη συμφωνία των συζύγων ή την κοινή ψηφιακή δήλωση. Η ημερομηνία της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής αυτών. Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων δεν απαιτείται στην περίπτωση υποβολής κοινής ψηφιακής δήλωσης.

4. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν ή εγκρίνουν με ηλεκτρονικά μέσα οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνο οι τελευταίοι, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα δίδεται τον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της πράξης. Όταν η βεβαίωση αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανηλίκων τέκνων, η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, μπορεί να ρυθμίζονται η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.

5. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου, ή με ενημέρωση του ληξιαρχείου με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Διατροφή διαζυγίου

Σύμφωνα με το άρθρο 1442 του Α.Κ : Εφόσον ο ένας από τους πρώην συζύγους δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την περιουσία του, δικαιούται να ζητήσει διατροφή από τον άλλον:
1. αν κατά την έκδοση του διαζυγίου ή κατά το τέλος των χρονικών περιόδων που προβλέπονται στις επόμενες περιπτώσεις βρίσκεται σε ηλικία ή σε κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει να αναγκαστεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, ώστε να εξασφαλίζει απ' αυτό τη διατροφή του
2. αν έχει την επιμέλεια ανήλικου τέκνου και γι' αυτό το λόγο εμποδίζεται στην άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος
3. αν δεν βρίσκει σταθερή κατάλληλη εργασία ή χρειάζεται κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, και στις δύο όμως περιπτώσεις για ένα διάστημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χρόνια από την έκδοση του διαζυγίου
4. σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου η επιδίκαση διατροφής κατά την έκδοση του διαζυγίου επιβάλλεται από λόγους επιείκειας

Η διατροφή προκαταβάλλεται σε χρήμα κάθε μήνα. Η διατροφή μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ, αν οι πρώην σύζυγοι συμφωνούν σ' αυτό εγγράφως, ή με απόφαση του δικαστηρίου, αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι

Η διατροφή μπορεί να αποκλειστεί ή να περιοριστεί, αν αυτό επιβάλλεται από σπουδαίους λόγους, ιδίως αν ο γάμος είχε μικρή χρονική διάρκεια ή αν ο δικαιούχος είναι υπαίτιος του διαζυγίου του ή προκάλεσε εκούσια την απορία του.
Το δικαίωμα διατροφής παύει, αν ο δικαιούχος ξαναπαντρευτεί, ή αν συζεί μόνιμα με κάποιον άλλο σε ελεύθερη ένωση. Το δικαίωμα διατροφής δεν παύει με το θάνατο του υποχρέου, παύει όμως με το θάνατο του δικαιούχου εκτός αν αφορά παρελθόντα χρόνο ή δόσεις απαιτητές κατά το χρόνο του θανάτου

Ο καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλον ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής. Με αίτηση ενός από τους πρώην συζύγους, που διαβιβάζεται μέσω του αρμόδιου εισαγγελέα, ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου και προπάντων για τα εισοδήματά του (άρθρο 1445 Α.Κ)

Παραχώρηση Χρήσης της οικογενειακής στέγης (Αίτηση ή Αγωγή Μετοίκησης)

Σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακινήτου που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των ίδιων (οικογενειακή στέγη), ανεξάρτητα από το ποιός από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα της χρήσης του. Η απόφαση του δικαστηρίου υπόκειται σε αναθεώρηση, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αν το δικαίωμα χρήσης της οικογενειακής στέγης πηγάζει από σχέση εργασίας ανάμεσα σε σύζυγο και τρίτο πρόσωπο τότε η παραχώρηση διατάσσεται εφόσον συναινεί το τρίτο πρόσωπο (άρθ. 1393 Α.Κ)
Μάλιστα η απόφαση του Δικαστηρίου για τη χρήση της οικογενειακής στέγης δεν ενδιαφέρει το ποιός είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Ειδικότερα, ακόμη κι αν η οικογενειακή στέγη ανήκει αποκλειστικά στον έναν σύζυγο, το Δικαστήριο μπορεί να την παραχωρήσει στον άλλο που ασκεί την προσωρινή ή οριστική επιμέλεια προς εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου.

Αποκτήματα κατά τη διάρκεια του γάμου, διανομή της κοινής περιουσίας

Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διάρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.
Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ό,τι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομία ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες (άρθ. 1400 Α.Κ)

Κατανομή των κινητών

Σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, ο καθένας από τους συζύγους δικαιούται να παραλάβει τα κινητά που του ανήκουν, ακόμη και αν τα χρησιμοποιούσαν και οι δύο ή και μόνος ο άλλος σύζυγος. Υποχρεούται όμως να παραχωρήσει στον άλλο σύζυγο τη χρήση των οικιακών αντικειμένων που του είναι απολύτως απαραίτητα για τη χωριστή του εγκατάσταση, αν το επιβάλλουν οι περιστάσεις για λόγους επιείκειας.
Οι σύζυγοι κατανέμουν, σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, τη χρήση των κινητών που ανήκουν και στους δύο, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες. Αν διαφωνούν, η κατανομή γίνεται από το δικαστήριο που μπορεί να επιδικάσει εύλογη αποζημίωση για τη χρήση που παραχωρεί. (άρθ. 1395 Α.Κ)
Τι είναι ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία είναι η άσκηση βίας μέσα στα πλαίσια της οικογένειας που απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 2 του Ν. 3500/2006. Ως Ενδοοικογενειακή βία θεωρείται η πρόκληση σωματικών βλαβών, ακόμη και ελαφρών, ο εξαναγκασμός σε πράξη ή παράλειψη (παράνομη βία), οι απειλές και τα σεξουαλικά αδικήματα (βιασμός, κατάχρηση σε ασέλγεια, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας).

Ο ανωτέρω νόμος, προστατεύοντας το θεσμό της οικογένειας, τιμωρεί πολύ αυστηρά κάθε βίαιη συμπεριφορά σε βάρος συγγενών, συζύγων ή μόνιμων συντρόφων και ανηλίκων τέκνων. Μάλιστα η ποινική δίωξη για τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας ασκείται αυτεπαγγέλτως, χωρίς να χρειάζεται το θύμα να ασκήσει έγκληση - μήνυση, αρκεί μόνο η αναφορά του περιστατικού ενώπιον των αρχών από το ίδιο το θύμα ή από τρίτο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχει επείγουσα ανάγκη προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης και το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να διατάξει άμεσα την απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία, τη μετοίκηση του από αυτή καθώς και την απαγόρευση προσέγγισης της εν λόγω κατοικίας, του χώρου εργασίας του θύματος, τις κατοικίες στενών συγγενών και τα εκπαιδευτήρια των ανηλίκων τέκνων.

Συχνά η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί μεμονωμένη συμπεριφορά αλλά μία πολυετή συμπεριφορά του δράστη σε βάρος του θύματος που συνδυάζετε με συνεχή υποτίμηση και απαξίωση του, κοινωνική απομόνωση του, άμεσες ή έμμεσες απειλές, ψυχολογική βία (προσβολές και εξευτελισμό) και πλήρη έλεγχο συναισθηματικό και οικονομικό σε βάρος του θύματος με αποτέλεσμα αυτό να ζει με διαρκή φόβο και να αισθάνεται ανήμπορο να βρει διέξοδο από την κακοποιητική συμπεριφορά.

Η αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας προϋποθέτει γρήγορη νομική αντιμετώπιση. Οι σωστές δικαστικές ενέργειες μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να προστατευθεί το θύμα και να τιμωρηθεί ο δράστης. Πέραν όλων των ανωτέρω, η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί ισχυρό τεκμήριο κλονισμού του έγγαμου βίου, δηλαδή το διαζύγιο εκδίδεται με υπαιτιότητα του δράστη, ενώ όταν στρέφεται σε βάρος ανηλίκων τέκνων αποτελεί περίπτωση κακής άσκησης γονικής μέριμνας.

Νομικές συμβουλές σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας

- Επικοινωνήστε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με κοντινά σας πρόσωπα, περιστατικά που δεν μπορούν να αποδειχθούν με άλλο τρόπο μπορούν να αποδειχθούν με την κατάθεση των ανθρώπων αυτών.

- Κρατείστε αποδεικτικά στοιχεία αν υπάρχουν, όπως φωτογραφίες, μηνύματα και ιατρικά έγγραφα.

- Μην αισθάνεστε φόβο, η δικαστική διαδικασία θα σας εξασφαλίσει πλήρη και άμεση προστασία.

- Προστατεύστε το εαυτό σας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας σήμερα.

- Είναι βέβαιο ότι η συμπεριφορά του δράστη θα χειροτερεύει αν δεν λάβετε μέτρα.

- Δεν είστε μόνος/η, ο/η δικηγόρος σας, η αστυνομία, τα δικαστήρια θα φροντίσουν για την ασφάλεια σας.

Άυλο διαζύγιο μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας

(gov.gr- ΕΨΠ)
Διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ)
(Άρθρο 1)

1. Η διαδικασία έκδοσης του άυλου συναινετικού διαζυγίου διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ), εφεξής ΕΨΠ.
2. Για την υποβολή αιτήματος και την εκκίνηση της διαδικασίας της παρούσης, απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων - χρηστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.

Είσοδος στην εφαρμογή και εκκίνηση διαδικασίας
(Άρθρο 2)

1. Οι εμπλεκόμενοι χρήστες, δύνανται να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του άυλου συναινετικού διαζυγίου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγοντας έναν εκ των τριών (3) τρόπων σύνδεσης που εμφανίζονται στην οθόνη, αναλόγως αν πρόκειται για δικηγόρο, συμβολαιογράφο ή αντισυμβαλλόμενο μέρος.
2. Ειδικότερα, την διαδικασία εκκινεί ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή μέσω κωδικών «PORTAL OLOMELEIA» και ύστερα από την επιτυχή είσοδό του στην εφαρμογή, είτε λαμβάνει γνώση των υποθέσεων που έχουν ήδη περαιωθεί είτε, δημιουργεί νέα υπόθεση, επιλέγοντας μεταξύ των αντίστοιχων πεδίων.

Δημιουργία νέας υπόθεσης
(Άρθρο 3)

1. Τα στοιχεία του δικηγόρου που εισέρχεται στην εφαρμογή, επιλέγοντας την «δημιουργία νέας υπόθεσης», εκκινώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία, αντλούνται αυτομάτως από το «Portal Olomeleia». Τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής: Α.Φ.Μ., Α.Μ. Δικηγορικού Συλλόγου, Όνομα, Επίθετο, Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.
2. Ο δικηγόρος καταχωρεί τον αριθμό της ληξιαρχικής πράξης γάμου, τον τόμο, το έτος, τον κωδικό Ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, δύναται να καταχωρεί είτε τα Α.Φ.Μ., είτε τους Α.Μ.Κ.Α. των δύο (2) συζύγων και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων .

Άντληση στοιχείων από Μητρώο Πολιτών
(Άρθρο 4)

1. Μετά την εκκίνηση της διαδικασίας, η εφαρμογή ανακτά αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 και το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α΄ 134), τα εξής στοιχεία από το Μητρώο Πολιτών: α. όνομα και επώνυμο κάθε συζύγου, τους Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. αυτών, β. το είδος του γάμου, όπως προκύπτει από την αυτόματη λήψη της ενεργής ληξιαρχικής πράξης γάμου και γ. τον αριθμό των τέκνων που τυχόν έχουν οι σύζυγοι, καθώς και στοιχεία αυτών, μέσω αυτόματης λήψης πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.
2. Σε περίπτωση κατά την οποία τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν καταχωρηθεί ή δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά, η διαδικασία δεν προχωρά.

Εισαγωγή τελικού σχεδίου συμφωνητικού
(Άρθρο 5)

1. Ο δικηγόρος που εκκινεί την ηλεκτρονική διαδικασία του άρθρου 1 της παρούσης, καταχωρεί υποχρεωτικά στην εφαρμογή το τελικό σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής.
2. Περαιτέρω, καταχωρεί υποχρεωτικά τα στοιχεία του συμβολαιογράφου, επιλέγοντάς τον από τη λίστα των συμβολαιογράφων, καθώς επίσης τον Α.Φ.Μ. και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αντιδίκου δικηγόρου.
3. Μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων στοιχείων, ο δικηγόρος που εκκινεί τη διαδικασία είτε αποθηκεύει προσωρινά την υπόθεση, είτε προχωρά σε οριστική υποβολή της αίτησης.
4. Μετά το πέρας της ως άνω περιγραφόμενης διαδικασίας, οι δύο δικηγόροι, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος, λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την εκκίνηση της διαδικασίας. Ειδικότερα δε, ο αντίδικος δικηγόρος ενημερώνεται ηλεκτρονικά προκειμένου να εισέλθει στην εφαρμογή και να επιβεβαιώσει όλα τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί.
5. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη προς γνώση τους.

Επιβεβαίωση στοιχείων και αναμονή επιβεβαίωσης από αντίδικο δικηγόρο
(Άρθρο 6)

Κατά το στάδιο αυτό, μέσω της καταχώρησης του Α.Φ.Μ., σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2 του προηγούμενου άρθρου, αντλούνται και επιβεβαιώνονται κατά την είσοδο στο «Portal Olomeleia», τα στοιχεία του αντίδικου δικηγόρου, ήτοι Α.Μ. Δικηγορικού Συλλόγου, Όνομα, Επίθετο και Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Επιπλέον, ο αντίδικος δικηγόρος, μέσω κωδικών «Portal Olomeleia», επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, εισάγει τα επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης, εγκρίνει το καταχωρημένο από τον δικηγόρο τελικό σχέδιο του προηγούμενου άρθρου και είτε απορρίπτει είτε επιβεβαιώνει το περιεχόμενο αυτού. Σε περίπτωση που αποδεχθεί τα υποβαλλόμενα στοιχεία του προηγούμενου εδαφίου, καταχωρεί τα στοιχεία του, ώστε να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε εκ των δύο δικηγόρων, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλα τα μέρη προς ενημέρωση.

Αναμονή επιβεβαίωσης συζύγων
(Άρθρο 7)

1. Σε επόμενο στάδιο, οι σύζυγοι εισέρχονται στην εφαρμογή, μέσω κωδικών taxisnet και λαμβάνουν γνώση του εγκεκριμένου, από αμφότερους τους δικηγόρους, σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού. Κατόπιν αυτών, εγκρίνουν ή απορρίπτουν το σχέδιο. Σε περίπτωση έγκρισης του περιεχομένου του συμφωνητικού, μέσω επιβεβαίωσης, οι σύζυγοι εισάγουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την σύνταξη της πράξης. Μόλις και οι δύο σύζυγοι εγκρίνουν το συμφωνητικό, αποστέλλεται σε όλα τα μέρη (δικηγόροι, σύζυγοι, συμβολαιογράφος) ηλεκτρονική ενημέρωση για την συναίνεση των συζύγων, οπότε και σηματοδοτείται η εκκίνηση της δεκαήμερης προθεσμίας του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα.
2. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη.

Παρέλευση προθεσμίας
(Άρθρο 8)

1. Μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών, προθεσμία η οποία εκκινεί από την ημέρα που οι σύζυγοι ενέκριναν το σχέδιο που επεξεργάστηκε και καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους, ολοκληρώνεται η διαδικασία και τα μέρη δεν δύναται να υπαναχωρήσουν μέσω της εφαρμογής, ενώ διατηρούν το δικαίωμα υπαναχώρησης κατόπιν συνεννόησης με τον συμβολαιογράφο. Κατόπιν αυτού, όλα τα μέρη, ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την παρέλευση της προθεσμίας.
2. Στην περίπτωση κατά την οποία τα μέρη, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου, αδρανήσουν να προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή κατάστασης στην ήδη υπάρχουσα υπόθεση, εντός τριών (3) μηνών από την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 2, η υπόθεση που έχει δημιουργηθεί ακυρώνεται αυτόματα μέσω της εφαρμογής και τα μέρη θα πρέπει να εκκινήσουν την διαδικασία από την αρχή.

Είσοδος συμβολαιογράφου
(Άρθρο 9)

1. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου άρθρου, ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι πρέπει να συνδεθεί στην εφαρμογή μέσω κωδικών taxisnet.
2. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο συμβολαιογράφος δύναται να επεξεργαστεί το τελικό συμβολαιογραφικό έγγραφο λύσεως γάμου.
3. Κατόπιν, ο συμβολαιογράφος, δύναται να κατεβάσει το έγγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης σε ψηφιακή μορφή.

Υπογραφή τελικής πράξης
(Άρθρο 10)

1. Την τελική συμβολαιογραφική πράξη δύνανται να εγκρίνουν οι σύζυγοι, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, δυνάμει του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 μέσω της εφαρμογής, είτε να υπογράφουν εκτός της εφαρμογής δια ζώσης ιδιοχείρως, είτε με ηλεκτρονική υπογραφή ισοδύναμη της ιδιόχειρης (εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή).
2. Ο συμβολαιογράφος, ως δημόσιος λειτουργός, τηρεί στο αρχείο του το υπογεγραμμένο φυσικό ή εγκεκριμένο ψηφιακό έγγραφο.
3. Μέχρι και τη στιγμή που η συμβολαιογραφική πράξη θα εγκριθεί και από τους δύο αντίδικους, δύναται να ακυρώνεται η διαδικασία από τον συμβολαιογράφο. Μόλις ολοκληρωθεί η ακύρωση, τότε αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ολοκλήρωση διαδικασίας
(Άρθρο 11)

1. Μόλις εγκριθεί η συμβολαιογραφική πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο, επιλέγοντας και επιβεβαιώνοντας την επιλογή του, εισάγοντας τον αριθμό της συμβολαιογραφικής πράξης και την ημερομηνία σύνταξής της.
2. Κατά το στάδιο αυτό, απαγορεύεται να ακυρωθεί η διαδικασία.
3. Ο συμβολαιογράφος κατά την οριστικοποίηση τηρεί το δικαίωμα να μεταβάλλει το κείμενο της συμβολαιογραφικής πράξης στην εφαρμογή, βάση αλλαγών που τυχόν προέκυψαν κατά την υπογραφή.
4. Κατά το στάδιο αυτό, η εφαρμογή θα αποστέλλει την τελική συμβολαιογραφική πράξη στις θυρίδες των δύο πολιτών της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
5. Oι σύζυγοι, οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας.
6. Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, οι σύζυγοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά προκειμένου να προβούν σε Πνευματική Λύση του γάμου.
7. Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω διαλειτουργικότητας, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό / μοναδικό αναγνωριστικό, με βάση τον οποίο οι σύζυγοι ή οι δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Σε περίπτωση οποιουδήποτε τεχνικού σφάλματος κατά την επικοινωνία με το μητρώο των πολιτών, ο συμβολαιογράφος θα λάβει γνώση ηλεκτρονικά περί του σχετικού σφάλματος και θα έχει τη δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Πνευματική λύση του γάμου
(Άρθρο 12)

Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης του γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία έκδοσης αυτής, την αρμόδια Μητρόπολη και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της.

Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα - τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας
(Άρθρο 13)

1. Για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενεργεί υπό την ιδιότητα του Υπεύθυνου Επεξεργασίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α΄ 137). Ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας οφείλει να τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, καθώς και τις διατάξεις του ν. 4624/2019 (Α΄ 137). Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι λειτουργούν ως αυτοτελώς Υπεύθυνοι Επεξεργασίας.
2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία τυγχάνουν να διαλειτουργούν, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται και αφορούν στα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας.
3. Τα δεδομένα όλων των υποθέσεων που ακυρώθηκαν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, διαγράφονται αυτομάτως.
4. Για τους σκοπούς της παρούσης, η συμβολαιογραφική πράξη που λύει τον γάμο, διατηρείται στην θυρίδα ως δημόσιο έγγραφο, το οποίο τηρείται και στο αρχείο του συμβολαιογράφου ως δημοσίου λειτουργού.

Δικαιολογητικά καταχώρησης Διαζυγίου στο ληξιαρχείο

Οι Δικηγόροι δέχονται επίσκεψη κατόπιν ραντεβού.